Snölov

Så är vi hemma efter några dagars vintersemester. I år tillät varken ekonomi eller tid någon resa till fjällen, men det blev bra ändå: Vi åkte till G:s föräldrar i onsdags. Torsdagen ägnade vi åt skridsko- och pulkaåkning i Hammarskog utanför Uppsala tillsammans med barnens kusiner. Isen var ingen höjdare; det har nog snöat lite för många gånger i år för att sjöisen skulle bli så där blank, jämn och perfekt. Hade vi inte haft barnen med kunde man kanske ändå tagit en längre tur, men nu var det ju delvis för deras skull vi åkte, så då nöjde vi oss med åkande på den fläck där det faktiskt var bra is. Medan de åkte där tog vi längre svängar fram och tillbaka. Vi och vi, förresten - G kunde bara göra en tur, för sedan gick hans ena skridsko totalsönder. Skenan sprack på ett sätt ingen sett tidigare. Typiskt G! Hans cyklar brukar ju också gå sönde på väldigt märkliga sätt. Nåja, man kunde också ägna sig åt pimpelfiske och isskulptering, så det testade barnen. Pimpelfiske var läskigt, tyckte L, och till skulpteringen hade de inget större tålamod. Innan vi gick över till pulkaåkning bjöds vi på fika på herrgården av min svärfar. Själv låg han hemma och kurerade sig efter ett knappt dygns skum åkomma, så det var oerhört gentilt! Pulkaåkningen var i alla fall super! Backen var låååång, och den fart man fick upp var lagom hög, d.v.s. extremt hög, men ändå så att man överlevde och inte slog några volter. Tjejerna åkte länge själva, och sedan fick jag också vara med ett par gånger. Kul!

 

I fredags begav vi oss till skidbacken. Typ någon kilometer från G:s föräldrar finns nämligen en sådan, eller faktiskt flera. För en hundralapp/person fick vi en dags härlig skidåkning inkl. utrustning för barnen. Först var det ganska trögt för tjejerna. De kom inte ihåg tillräckligt mycket sedan fjällsemestern för två år sedan, men i slutet av dagen gick det riktigt bra! Efter skidåkningen prövade vi pulkabacken på baksidan av skidbackarna, men det skulle vi kanske inte gjort: Jag, som tyckte att det var bra att det inte längre var något folk där, fick med hjälp av två gråtande töser inse att folket försvunnit av en anledning - backen var så isig, att det gick rasande fort. L lyckades hålla sig kvar på pulkan, men fick så ont efter ett åk att hon inte ville åka mer. V prövade ett annat ställe i backen, där det inte såg ut att vara några gupp. Tyvärr var det det ändå - hon snurrade ett varv över pulkan och for sedan som en vante ner för resten av backen. Tur att ingen av dem skadade sig!

 

I lördags var vi rätt nöjda med vintersemester, och så hade det börjat töa, så då tog vi en tur på sta´n, och igår åkte vi hem.

 

Idag har barnen en extra dags sportlov, för det är för mycket snö på skolans tak. Jag minns snöstormen 1995 - då fick vi ledigt från gymnasiet för att sammanlagt typ två lärare kunnat ta sig dit. Här handlar det om säkerhet, säger de. Någon jag träffade i förra veckan sa appropå alla snöstängda skolor:

-Varför kan de inte vara utomhus?

Det undrar jag också. Vi planerar in friluftsdagar och organiserar träningsaktiviteter, men de naturliga tillfällena är vi rätt kassa på att ta vara på!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0