Tid och energi

De här dagarna runt årsdagen av pappas död blir det så lätt en massa tankar om liv och död; så även i år. Den sista tiden har jag tänkt en hel del på vad som skulle hända om jag fick veta att jag skulle dö om en dag, en vecka, en månad eller ett år. Skulle jag fortsätta som vanligt, eller skulle jag ändra på något radikalt i mitt liv? När jag pratade med några andra om det var det någon som sa att man nog skulle vilja ägna lite mer tid åt familjen om man fick ett sådant besked. Säkert är det så. Samtidigt har jag flera gånger tänkt att jag är så nöjd med hur det är, mitt i all vardagsstress och så trivs jag väldigt bra med hur mitt liv ser ut. Jag får jobba lite med något jag tycker är ganska roligt - fick jag välja helt själv skulle jag nog gärna vilja byta ut vissa lektioner mot andra, men ett sådant val skulle jag nog inte få ens om jag hade ett dödsdatum att komma med. Jag får studera - det är så roligt! Jag vill inte vara utan förkovran. Jag finns till för våra barn - jag leker inte särskilt ofta med dem, och jag är ganska dålig på att hitta på skojigheter, men jag finns och jag bakar gott bröd till dem. Jag lägger energi på saker jag tycker är viktiga, och fick jag ett dödsdatum skulle jag nog lägga ännu mer krut och engergi på dessa, just för att ha gjort allt JAG kunde. Jag lever tillsammans med en man jag älskar, och vi kan prata om allt vid en kopp the när barnen gått och lagt sig - och det skulle kanske bli en stund jag prioriterade ännu mer om jag visste att det var ett visst antal möjliga sådana kvar. Tid handlar så mycket om prioriteringar, och det är nog så oerhört viktigt för ens eget självbefinnande att man känner att man prioriterar rätt, att man mår bra av sina egna prioriteringar. Familjeumgänge är viktigt för mig, umgänge med den kristna familjen i gudstjänsten likaså, sedan kommer resten. För mig handlar det nog mycket om att de där båda första har sin naturliga plats i vardagen, att det inte krävs något extra för att få till sådant - då gör det inte så mycket att det händer mycket annat runt omkring.

Jag fortsätter tänka...

En annan värld

Allt oftare tänker jag tanken att jag försöker leva i en annan värld. Det är självklart inte heltäckande: Jag finns i precis samma värld som alla andra. Det handlar om att det är så mycket i den där världen som jag inte är intresserad av, eller t.o.m. tror att det är bra att hålla sig undan.

Tidigare idag hamnade jag på något sätt på en webbsida där Bibeln diskuterades. Någon skrev om något att det ju inte stämde med Bibeln, varpå någon annan svarade ungefär "men lägg av, om vi ska bry oss om vad det står i Bibeln så måste vi ju låta bli massor med saker". Det fanns en uppräkning, och jag tänkte
-Ja, precis!

Alltså, om man vill inordna sitt liv under något får man faktiskt inse att man ibland får finna sig leva i en annan värld, en värld där man faktiskt inte vill ta del av allt den stora världen erbjuder. Det kluriga som kristna är att vi samtidigt uppmanas finnas där - men som kristna. Jag tror inte att det innebär att strunta i vad det står i Bibeln, som den där som diskuterade tyckte, utan om något annat.


Kyrkopolitik

De första månaderna i år har mitt engagemang i Frimodig kyrka tagit betydligt mer tid än tidigare. Jag är väl helt enkelt mer insyltad nu än vid förra kyrkovalet. Nu ska det fixas listor inför stiftsfullmäktigevalet, det ska undersökas var det går att ställa upp på pastorats-/församlingsnivå och mitt i denna hektiska period träffas dessutom vår kyrkomötesgrupp.

Vi sammanstrålade i Stockholm och har sedan tagit tåget till Berget i Rättvik, där vi använt eftermiddagen till en massa prat om vad som skulle vara värt att försöka motionera om i kyrkomötet. Egentligen är det ett ganska roligt arbete, men samtidigt så deprimerande, för när man helst skulle vilja skriva något om församlingsbygge måste man konstatera att många i kyrkomötet inte kommer att förstå vad vi pratar om, när vi konstaterar att det ska väljas folk till 26000 förtroendeuppdrag och att det är fler än i de vanliga valen i Sverige hjälper det inte hur absurt det än låter, så länge de politiska grupperna i kyrkomötet är så stora kan vi inte göra just något alls åt det.

Imorgon ska vi bli mer konstruktiva; vi får se vad resultatet blir. Jag behöver sannolikt inte sätta mig så djupt in i det, för än så länge vet jag ingenting om att jag skulle bli inkallad till lyrkomötet i höst. När jag kommer hem på onsdag får jag väl istället lägga krutet på listorna och hoppas på att de politiska grupperingarna åker på storstryk i höst; då skulle det kunna börja hända något i positiv riktning. Vi får se... - och be.


Födelsedagsdags

Tänk att det gått tio år sedan vi låg på BB i Uppsala med en liten spinkig och en lite tjockare flicka mot huden för att få upp deras värme. Tio år sedan vi fick se hur olika de såg ut i verkligheten, de där två som varit olika redan i magen. Tio år sedan jag medan blodtrycket, utan att jag fattade någonting, rusade till höga höjder tänkte att det inte skulle göra något om jag inte fick leva längre, för jag hade upplevt det bästa man kunde uppleva.

RSS 2.0