Höga och låga temperaturer

Det blev inte så många skoldagar för barnen innnan det var dags igen - tisdag e.m. förra veckan kom L hem och var totalt slut. Hon orkade inte läsa, inte göra läxor och inte leka, men tyvärr var hon tvungen att orka en promenad till församlingshemmet eftersom jag hade ett möte och G roade sig med konfirmander. Där satt hon däckad i en stol tills faderskapet hämtade barnaskaran. Onsdag morgon visade termometern knappt 40°C, så någon skola var det inte tal om. V fick gå, och tur var väl det, för av de normalt tolv barnen i deras klass stod bara fyra på benen. V höll sig pigg hela dagen, men torsdag morgon hade hon också feber - och vi som skulle åkt till Uppsala... Nå, det var bara att ställa in sig på att det nog skulle bli en hemmahelg istället, och allt annat fick bli en bonus. Kanske skulle vi kunna åka på fredag morgon? Vi hade som något slags gräns att flickorna skulle kunna äta sittande vid köksbordet i stället för i sängen, och L klarade den gränsen med god marginal redan på torsdagen. För V var det värre. Inte förrän efter alvedon och te på sängkanten och någon timmes vila lyckades hon ta sig upp på fredagsmorgonen, men tänk vad lite mat kan göra stor nytta: en timme senare ville hon åka till farmor och farfar, och trodde inte alls att det skulle vara några problem att sitta i bilen en hel dag. Alltså kom vi så småningom iväg, med fickorna fulla av alvedon- och iprenaskar och flytande diton nerstoppade i neccessären, utifall även lilleman skulle trilla dit.

 

Det blev underbara dagar i Uppsala! De höga temperaturerna hos flickorna försvann, och de kunde dagtid bete sig som hyfsat normala barn, även om de inte hade något som helst aptit och totaldäckade vid sjusnåret på kvällarna (När V spontant säger att vi ska strunta i melodifestivalen, då vet man att hon inte är riktigt frisk...). Tyvärr fick E feber natten till lördagen, men han är en liten friskus som inte har tid att vara sjuk länge - dagen efter mådde han redan mycket bättre. Barnens temperaturer sjönk alltså, och så också utomhustemperaturen. På lördagsmorgonen visade termometern att det varit nästan 24 minusgrader under natten. Vår snälla bil startade på momangen, men allt från växelspak till säten var totalt genomfruset, så det var inte vidare behagligt att köra den första rundan... Inte heller kände man rysligt mycket för att ägna sig åt utomhusaktiviteter, trots sol och hyfsat vindfritt. Vi tog det allmänt lugnt och sparade oss en dag. Efter kyrkbesök på söndagen åkte vi på en ljuvlig långfärdsskridskorunda allihop: E i vagnen, L & V på egna skridskor och vi andra på långfärdsskridskor. Ren njutning! När vi kommit runt hela vägen åkte L & V pulka med farfar tills de inte orkade mer. Vi andra åkte hem och gjorde varm choklad. Dagen innehöll även bastubad - riktig vintersemester! På måndagen hade vi bokat slalomutrustning, och det var som väl var inte 20 minusgrader den dagen, utan bara runt tio. Efter en ganska katatstrofal start, där båda flickorna efter ett par åk var rädda och ville sluta vände allt och blev jättebra - efter lunch åkte båda själva, med snygga svängar, och tyckte att det var jätteroligt!

 

På tisdagen vaknade jag med yrsel, så G fick sköta allt bilkörande helt själv när vi lämnade farmor och farfar och reste till mormor. Det är så jobbigt när huvudet liksom inte alls följer med när man tittar på något! Det försvann i alla fall redan till kvällen, vilket gör mig tacksam! Det har varit lite för många långa yrselperioder i mitt liv annars, tycker jag!

 

Även Göteborgsvisiten blev mycket trevlig, med först en mysig kväll med mamma och A och jättegod mat, och sedan en shoppingdag. (Vi frågade flickorna vad de ville göra i Göteborg, och Buttericks stod högst på önskelistan, därför blev det shopping. Vi har sådana dagar ungefär en gång vart femte år, så det var väl på tiden!) Mamma hängde med till vår stora glädje och flickornas förtjusning, och till lunch dök även en av mina bröder och barnens lilla kusin upp. Jätteroligt! En kostym och en påse full med böcker blev det i själva sta´n. När vi lämnade för att åka vidare hem körde vi in i Kungsbacka till Freeport där det finns en massa outletaffärer, eftersom vi fortfarande inte hittat någon skidjacka till G, och han verkligen skulle behöva en ny. V var rasande över att vi inte åkte raka vägen hem, E var rent ut sagt skitsur och L var nog bara likgiltlig eftersom hon säkert insåg att tre rasande barn skulle gjort att vi gått upp i rök eller något. Hur som helst fanns det förutom alla klädoutlettar en leksaksdito, så humörpendeln svängde rejält. G hittade en jacka, och sedan hittade jag Noa Noa. Härligt att köpa fem plagg för en tjuga mer än vad ett av dem kostat i ursprungligt pris! Det lär bli någon mer tripp dit, men kanske utan barn...

 

Idag har det varit skönt att vara hemma! G var hemma i natt, och han kommer nog snart hem igen, men ibland undrar man om det hade varit bättre att han inte varit ledig, för att det blir så väldigt oledigt när han ska jobba efter en ledighet - barnen har träffat honom ungefär fem minuter totalt idag. Det är som väl är inte ofta det är så!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0