Tal

V har snäll som hon är tagit ut sin lillebror och hans kako - en bija. Förstår ni inte? Nej, knappt vi heller. Gossen har en svada utan like (nja, den som nu tagit ut honom lät ungefär likadant när hon var ett drygt år), men vad smörjan betyder har inte varit lätt att begripa. Bija visade sig vara bilar, eller fordon av alla slag, och rätt som det var förstod vi att alla uttryck som började med "ja" faktiskt betydde att han ville något. "Ja gacka, ja gung-ga" är en vanlig öppningsreplik på mornarna. Han vill nämligen alltid ut - "TU!" Så häromdagen började han helt plötsligt säga en massa helt begripliga ord, och då blev smörjan också begripligare. Det är vansinnigt roligt att lyssna, diskutera med honom och höra det ena nya ordet efter det andra.

 

Ett spännande nytillskott i ordfloran är "hajjuja". Detta inflikar han lite då och då under bordsbönen, vilket orsakar många skratt. Sannolikt kommer det från vår kortbordsbön, använd vid något tillfälle nyligen när det var mer panik än vanligt inför maten: "Mat, halleluja! Amen." Igår var gideoniterna i kyrkan och pratade, och vid nattvarden lät någon av dem ett ljudligt "Halleluja" höras, så kanske kan gossebarnet influeras av det till att använda sitt hajjuja ännu oftare.

 

Att få gå ut är den största lyckan i livet, tycker E. Att gå in är det det absolut värsta som kan hända. "JA TUUUU", gråter han och spjärnar emot allt han kan. Förut hade jag gått ut med honom en stund, men behövde gå in och göra mellanmål. "Ja titaä", sa E och satte sig bestämt i sandlådehögen hos grannarna - det betydde definitivt att han inte tänkte gå in. När jag försökte ta honom la han sig ner i vanlig ordning och gjorde sig hal som en ål, men jag var trots allt starkast. "Kako. Bija." vrålade han när jag släpade hem honom, och jag tänkte än en gång på hur otroligt märkligt det är att han älskar bilar, traktorer och andra saker som låter och går framåt. Inte kan man skylla det på faderskapet, och knappast på systrarna, och inte har vi utsatt honom för extrema mängder pojkleksaker. Nädå, det är Lovisas gamla traktor han älskar att åka på, och den "Kako" han skulle ha med sig från sandlådan är också flickornas gamla. De lekte med den någon liten stund, E släpar den runt halva byn om han får lov.

 

Så, återstår att ta reda på vad "ädädädujdädudä" och andra haranger betyder. "Dujjuja" är ungefär samma som det vi brukar mena med duscha, tror jag. Det säger han också ofta. Kanske skulle man skaffa en utomhusdusch inom stängsel?


Kommentarer
Postat av: Otto

Haha!! Det här låter helt underbart!! Jag vill träffa Emanuel NU!

2011-05-05 @ 19:34:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0